Thursday, 11 July 2013

4 perkara yang menyebabkan perempuan nak sangat berkulit putih

assalamualaikum


okay aku trgerak hati nk buat entry ni sebab sekarang ni aku tgk perempuan skrg kbanyakannya berlumba2 nak kulit putih melepak uh.So kita tengok kenape la yer prmpuan suka sgt nak putih2 ni

1)Lelaki suka

-uih ye ke?Para lelaki ni suke perempuan berkulit putih je?Haha okay tak semua la.Tapi kebanyakan yang aku jumpa,memang macam tu.Nak yang putih melepak macam Adira yang baru tu(Adira yg lame tk putih mcm tu).Amboii taste tak kalah.Ye lah nak buat macam mana taste dorang cenggitu kan.Even ade yg aku jumpe perempuan tu feature x ade la lawa mana ,tapi kulit melepak2 putihnye,memang ramai yang minat la.Bagi dorang cantik.Hah see,di mata kebanyakan lelaki ni prmpuan kulit putih melepak ni dah cukup cntik dh.So other features tk perlu cntik pun tk pe.Tapi tak la semua lelaki mcm tu.Ade je yg prmpuan kulit hangus cam aku tapi pakwe hensem siot.Kalah yang kulit2 putih ni.


2)kulit putih senang nak pakai baju/tudung kaler ape pun

-yang ni aku rasa mmg betul.Cuba kau tgk kalau kulit gelap gile tetibe pakai baju kaler oren or merah or kuning or wateva kaler yg striking lah,msti nampak pelik kot.Memang tak seswai lah orang kate.Bukan nk kutuk ke ape ok,aku pun kulit gelap so xde nye aku nk kutuk.Tapi aku rasa mcm tk betul je bile org kata kulit gelap x seswai pakai tudung kaler coklat gelap.Aku pakai ok jer.Siap kwn aku cakap cantik lg.Tak tau la kot2 masa aku pakai tudung tu aku ade tempek bedak 4 kilo ker nk suh nmpk putih.hehe.And aku rasa sesuai jer orang kulit gelap pakai tudung kaler gelap2 sebab,dia akan jadi kontra ngan warna kulit.Warna tudung yang gelap akan mmbuatkan korang nampak cerah ape.Sebab tu aku tak suke and tak pernah pakai tudung putih sebab nampak gelap kott


3)Senang mekap

-orang kulit putih memang x berdepan dgn byk masalah masa mekap.Contohnya dalam pemilihan gincu ke,dorang ade lbih byk pilihan brbanding orang kulit gelap,dorang x bleh nk pilih wrna2 mcm oren,pink sbb x seswai.Kalau aku,mmg aku pilih wrna merah tp jgan lah oles tebal2.And aku tak suka pakai gincu.Aku lagi suka liptint.Sebab ia buatkan bibir aku nampak merah natural.Aku tak suka ade rasa bende berat bertempek kat bibir.


4)Pilihan untuk dibuat bini sebab nak anak kulit putih

-aiyaa yang ni aku rase tak jugak.Abes tu kalau kau sndri kulit itam,nikah ngan orang kulit putih,mana kau tahu anak kau tu knfem2 kulit putih kan?Sedangkan chance ank nk dpt kromosom brkulit putih/hitam tu 50-50 kann..tapi betul weh.Aku prnah trbaca kat mana entah,anak lelaki dia nk kahwin,pastu fes thing yg mak dia tnya adalah,'perempuan tu putih ke hitam?'Ayoyoo aci,ape la yang penting sgt pada wrna kulit tu.Hisy xleh blah aku orang yg fikir mcm tu.


Kalau pada aku la kan,aku tak ada lah berminat sangat nak putih,aku just nak kulit yang sihat.Sihat means,tak berjerawat,tak berminyak,no open pores,kulit tak kusam,tak bertoksin and gebu.Tak perlu nak putih untuk kelihatan cantik.Macam aku,kawan aku cakap aku ni tak de lah gelap sangat,biasa je.Tapi sebenarnya,aku gelap.Seriously,tapi sebab kulit aku tak bermasalah sangat,so kulit aku nampak sihat and cerah la kot.Toksin xde kan.And kulit aku memang bukan jenis berjerawat.Tapi kulit berminyak,YA!Dulu la.Teruk sangat berminyak kulit aku ni.Lepas 1 jam je cuci muka,terus brminyak dah.And kulit kusam pun ya.Teruk kot kulit aku dulu.Tapi skrg x lagi.Aku byk amalkan supplemen.Aku tak suka guna set krim siang malam tu.Rimas la.Lepas tu,dia cuma cntikkan kulit muka je.Berbeza dengan supplement,dia bg kesan seluruh tubuh.Nanti lah aku buat entri psl supplemen pulak.Sebab aku memang gilakan supplement instead of krim2 yang melambak kat pasaran tu.K babai..

Assalamualaikum :)


4 comments:

Blogberry Emry said...

salam terjah...lama x jenguk..amboi dh jadi blog produk kecantikan skrg

hello beauty said...

haii thanks for visiting..hehe saje je promot kt blog plk.kt fb dh lame :)

Eve said...

Kulit berminyak ada kelebihan dia, dik. Antaranya lebih susah berkedut berbanding kulit normal sbb kulit berminyak mempunyai natural oil. Ia juga susah dpt jeragat yg mana individu berkulit kering senang dpt. Kulit berminyak juga susah untuk sunburn kerana natural oil itu melindungi kulit. Org kulit berminyak sepatutnya bersyukur kerana tak perlu pakai pelembap. Feel bless for that :)

Anonymous said...

Yeaa tq so much sis ^^ yea klau kita tgk skrg ni pun org yg brjeragat tu biasanya sbb kulit dia kering :)
- hello beauty